duminică, 5 noiembrie 2017

Haikuul zilei -- Haiku clasic 5 noiembrie 2017

Orion pe cer –
deja uzată pânza
păianjenului 

(Șerban Codrin)

       Constelație vizibilă pe teritoriul României în perioada noiembrie-aprilie,  Orion, numit și Vânătorul, a fascinat omenirea încă din antichitate și continua să o fascineze prin vraja pe care o emană.
      În prima parte a poemului, este  fixată în planul celest prezența lui Orion. Pe cer, poate părea pleonastic, dar de fapt se subliniază că Vânătorul s-a întors din nou din mările sudului, că e în sfârșit acolo, că a apărut și amenință, sfidând dimensiunea spațio-temporală, generând polemici printre unii, inspirând pe alții care-l contemplă. Se insinuează, astfel, subtil că regele constelațiilor din septentrion este la pândă, pregătit să atace ceea ce apare în raza-i vizuală, o pradă gată de jertfă.
      Partea a doua are în centrul atenției pânza de păianjen. Păianjenul, se știe, este și el un veritabil vânător, de talie mai mică, dar de temut, în funcție de specie. La prima citire, este clar că la atunci când Orion se ivește pe cer pentru întâia oară în an, păianjenii, din cauza temperaturilor scăzute, nu mai stau deloc  la pânda pe pânzele lor.
Uzată aduce, în plus,  în prim-plan o atmosferă de sabi, iar adverbul deja întărește ideea unei acțiuni finalizate în acel(sau acest) moment, de ceva încremenit în timp. Pânza, dacă se află într-un cadru exterior, ne apare degradată, zdrențuită, din cauza intemperiilor vremii, dar, dacă presupunem că este într-un interior, în colțul unei ferestre, să zicem, atunci, prin suprapunerea de imagini, se poate specula că respectiva pânză pare stricată din cauza greutății lui Orion, prins iată, ce ironie, în mrejele lipicioase ale unei  arahnide. Astfel, ca urmare a jocului de iluzii, a glisării imaginilor, paradoxul îi conferă poemului o aură ce-l face de neuitat, antologabil. Pânza abandonată capătă greutate grație altui vânător, de altă anvergură, iar semnificațiile se pot țese altfel în mintea noastră.
       La nivel fonetic, vocala ,,o’’ din Orion poate sugera uimirea celui care contemplă și scrie, iar asonanța vocalei ,,a’’din partea a doua  evidențiază deschiderea, relativizarea spațiului în care se poate simți cum  Vânătorul subjugă prin privirea-i glacială.(Cezar Ciobîcă)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu