duminică, 26 noiembrie 2017

Haikuul zilei - haiku clasic -- 26 noiembrie 2017



merii în floare –
am totul dinainte
pe masa goală

(Șerban Codrin)



        Un poem de excepție, nu doar în sensul că este unul remarcabil, excelent, extraordinar, ci şi în acela că reuşeşte acest lucru uzînd de o excepţie, de o abatere de la exigenţele haiku-ului.

        Merii în floare este o sintagmă care evocă în fața ochilor noștri un moment privilegiat al primăverii, poate acela care se poate înscrie cu cea mai mare îndreptățire pe blazonul ei. Imaginea nu doar că ne acaparează privirile, dar prin mireasma cu care umple lumea instituie un climat, o atmosferă a beatitudinii care ne pătrunde ființa. Laconismul sintagmei o predispune oricînd la un înțeles suplimentar, figurat la contactul cu partea a doua a poemului, putînd deveni o dispoziție, o stare, o ipostază a lumii în care trăim. 

        Partea a doua este însă o abatere de la tipicul auster al haiku-ului. Propoziția nu este doar o simplă numire a unui fapt, ci o afirmație, o declarație a eului liric care se implică în ceea ce, de obicei, era doar evocat cît mai neutru. Enunțul elogiază merii în floare și mărturisește (impudic) exaltarea și plenitudinea emoțională a autorului.


        Abaterea este însă amendată prin faptul că, sub această formă sentențioasă, se recomandă de fapt o atitudine de contemplativitate. Și nu atît prin pilda pe care o dă autorul, cît prin situația alegorică prezentată. Însinuarea este aceea că există momente în care hrana spirituală compensează cu asupra de măsură masa goală. Poemul mai face însă un apropo, de data asta autorilor de haiku: masa goală (poate cea de brad, a poetului) este o invitație la exercițiul visării și meditației care ar putea să-i inspire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu