miercuri, 22 noiembrie 2017

Haikuul zilei -- 22 noiembrie 2017



tarabă-n piaţă –
peste ştirile de ieri
grămezi de urzici

(Daniela Lăcrămioara Capotă)



De la prima vedere poemul mi-a sărit în ochi. Și m-a pișcat. Urzica nu se dezminte. Mai ales atunci cînd este surprinsă în ambianța locală. Printr-o tușă expresivă: pe tarabă. Scoasă țanțoș la înaintare.

Hîrtia de ziar, despre ea e vorba chiar dacă nu e numită, a avut dintotdeauna la țară o utilizare universală: hîrtie de împachetat, improvizație pentru o față de masă, de pus în geam în casa bună pentru a opri lumina decolorantă a soarelui și chiar ca înlocuitor avant la lettre al hîrtiei igienice. Folosul pragmatic al suportului a depășit cu mult nevoia de și respectul pentru informația cotidiană.

Cu oarecare pietate și cu o ciudată mîndrie națională, poți vedea în urzici, un specific vîrtos și neaoș al locului. Ușor subminat însă de aerul de calicie cu lustru al buruienilor (care, evident, împrospătează sîngele) avansate la rang de trufandale primăvăratece . Valer G. Pop, care oferă de fiecare dată o prezentare multimedia pentru poemele premiate la RK, a ales pentru acest poem o fotografie genială.



Figurile celor trei femei, deși au o mină extrem de diferită, sînt un comentariu perfect al poemului. Nu, nu știrile s-au perimat, ci realitățile sînt mai elocvente așa - fără cuvinte.


Poemul are-n el un sarcasm care cu siguranță, pișcîndu-ne, ne înviorează sîngele anemiat de știri prea fleșcăite. Și poți exclama edificat: Aha! Nici vorbă, asta este!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu