luni, 25 septembrie 2017

Haikuul zilei -- 25 septembrie 2017


Gară-n ars Bărăgan –
ornice Paul Garnier
ştirbe de ace 

(Emil Burlacu)



       A.Haikuul acestei zile este primul haiku românesc reușit, o capodoperă care deschide seria capodoperelor.(Șerban Codrin)
            
       B.Primul vers surprinde un cadru înțepenit, care din cauza caniculei și a secetei, nu are nicio șansă de remediere. Ținutul este în plin proces de deșertificare, iar elementele peisajului se transformă pur și simplu în artefacte, fosilizându-se continuu. În partea a doua, se insinuează, din cauza calamității, abandonul, ieșirea din timp(știrbe de ace) și iată că gândul te duce direct la Salvador Dali, la celebrul tablou Persistența memoriei. Neavând niciun antidot, însuși TIMPUL clachează.

La nivel fonetic, un rol aparte îi revine în primul vers asonanței. Astfel, vocala a sub accent, repetată de trei ori sugerează vastitatea spațiului cotropit de arșița mistuitoarea, care trebuie percepută ca o amenințare continuă ce te urmărește ubicuu.(Cezar C.)

        C.Primul vers, Gară-n ars Bărăgan, ne situează în atmosfera acelei întinderi nesfîrşite şi pustiite de căldura verii. Un loc unde viaţa abia mai palpită şi totul pare epuizat de caniculă. Acestui climat de torpoare şi somnolenţă, în care gara pare să se lichefieze încet în peisaj, pierzîndu-şi semnificaţia de reper al civilizaţiei, i se adaugă în versurile următoare, gradat, alte semne ale decrepitudinii. Ornicele din alte vremuri sînt deja lipsite de ace, veşnicia Bărăganului nu se mai scurge, e statică, topeşte totul în starea de pustiu şi paragină.(Corneliu-Traian Atanasiu)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu