vineri, 15 septembrie 2017

Haikuul zilei -- 15 septembrie 2017


plouă mărunt -
în căruța cu fier vechi
lama unui plug

(Manuela Dragomirescu)



        Cel mai surprinzător lucru în legătură cu acest poem este faptul că, participînd la concursul lunii aprilie care a avut ca temă cuvîntul plug, kigo de primăvară, a cîştigat totuşi locul I, mutînd deliberat accentul sezonier pe ploaia măruntă a toamnei care convine însă de minune intenţiei pe care a urmărit-o. Este mai mult decît evident că, în vremurile noastre, din moment ce aratul cu plugul este perimat, simbolismul său primăvăratec pare să se diminueze sensibil. Fapt confirmat şi de mulţimea poemelor care au folosit sintagma plug ruginit, urmărind obţinerea unor efecte nostalgice, dar calificînd totodată ieşirea plugului din uz.  Oricum, în afara asocierii actuale cu sărăcia celor ce n-au alte mijloace pentru arat, plugul este astăzi deja o unealtă dezafectată, cel mult muzeală.

        Lucrul acesta dovedeşte şi evoluţia simbolurilor, pierderea unor sensuri şi derapajul lent spre alte sensuri în ton cu vremurile care se schimbă şi ele. Şi, dacă simbolurile naturale pot fi mai statornice, cele culturale sînt mult mai labile şi gata oricînd să cumuleze alte sensuri, dar mai ales să modifice priorităţile ierarhice ale sensurilor.

        Cu puţină imaginaţie şi cu un minim efort simbolic, scena surprinsă în poem este una de o imensă tristeţe – asistăm la înmormîntarea unei epoci. Şi nu oricum. Căci, iată, fără niciun prohod şi fără vreo procesiune, pe o vreme cîinoasă, ultima relicvă, reprezentativă pentru o îndeletnicire seculară şi pentru o ţară (fostă eminamente agrară), plugul, este aruncată peste mormanul de fier vechi şi dusă la groapa de gunoi a istoriei (chiar dacă, ecologic şi eufemistic, îi vom zice reciclare). Şi totul se petrece parcă pe furiş, ruşinat, ploaia măruntă fiind doar complicele ţiganului sordid ce mînă o cotigă gata să se dezmembreze, trasă de-o umbră de cal, numai piele şi oase.  

        O clipă doar, cîte-un ochi înlăcrimat zăreşte sclipirea oțelului lustruit de atîtea brazde întoarse.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu