joi, 26 octombrie 2017

Haikuul zilei -- 26 octombrie 2017


pelerinaj -
pe treptele tocite
Vaca-Domnului

(Cezar-Florin Ciobîcă)



        Poemul este construit dintr-un șir de apropouri. Pelerinajul nu este unul real, este doar un apropo la șirurile în care insectele numite Vaca-Domnului se deplasează, mereu fără grabă. Dar și la numele, la coloritul și desenul lor care par a fi aidoma veșmintelor preoțești.

        Un alt fir al apropourilor poate lega treptele tocite de asiduitatea cu care credincioșii le-au călcat în fostul așezămînt religios. Precum și de faptul că pe aceste trepte, acum ieșite evident din uzul uman, singurele pelerinaje rămîn cele ale Vacilor-Domnului.


        De ce ne place un asemenea poem, care, aparent, pare să cadă în greșeala de a defini, a ilustra, a repeta doar ce spune cuvîntul din prima parte a poemului? În primul rînd pentru jocul inteligent pe care ni-l propune. Pentru că agreăm spiritul ludic. În al doilea rînd pentru că, sub această formă destinsă și degajată, aflîndu-ne în fața unor imagini ale paraginii, asezonată cu mișunul unor gîngănii neștiutoare, ne putem gîndi, cu infinită blîndețe, fără cuvinte sentențios-bombastice,  la arhicunoscuta deșertăciune a deșertăciunilor. Și ne putem împăca oarecum cu ea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu