joi, 1 februarie 2018

Haikuul zilei -- 1 februarie 2018



fânul adunat –
soarele înţepenit
în colţii furcii

(Rodica P. Calotă)


        Îmi place să văd derapajul sensului prin simpatie. Folosesc cuvîntul cu un înțeles identic cu cel medical: dacă un organ, un ochi de pildă, este bolnav, celălalt organ pereche se poate îmbolnăvi și el, prin simpatie,  de aceeași maladie. Se înțelege că termenul medical este unul obiectiv dar a fost adoptat tocmai pentru metafora pe care o permite.

        Contextual deci, pornind de la partea a doua a poemului, fînul adunat (din împrăștierea de după cosit) este stivuit în claie. Unealta cu care se construiește claia este evident furca, una specializată și adaptată pentru a se înfige adînc în și a ridica o pală (atît cât se poate lua o dată cu furca) de fîn. Claia, de culoarea gălbuie a fînului și a soarelui, reușește să strîngă, să clădească, să consolideze și să fixeze fînul altfel răsfirat pe toată suprafața fîneței.

        Soarele înțepenit / în colții furcii este cu siguranță o metaforă. Dar nu este una ordinară ci paradoxală. Imaginea-n sine merită să împodobească un blazon țărănesc. Pentru haiku însă ea este doar un mod de a sugera ceva mai mult decît poate spune vorbirea discusivă. Despre furcă sau despre felul în care țăranul conlucrează cu natura pentru a colecta și conserva resursele energetice ale astrului zilei.


        Oricum, așa metaforic, imaginea conține două lucruri antagonice. Primul – o imposibilitate, furca este special făcută să străpungă și să mute o grămadă de fîn, nu să înțepenească și cu atît mai puțin soarele. Al doilea – într-adevăr cu ea, într-un sens figurat, este înțepenit în claie soarele deja înțepenit în fîn.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu