duminică, 4 februarie 2018

Haikuul zilei -- 4 februarie 2018 - haiku clasic



Dintotdeauna –
păianjeni îndărătul
imperiilor

(Şerban Codrin)


Păianjenul şi păienjenişul pe care-l ţese, locurile unde îşi întinde plasa şi urzelile, modul tăcut şi aproape misterios în care procedează, reuşita sa incontestabilă de a se insinua acolo unde nu se mai întîmplă nimic deşi înainte ca el să se instaleze s-au petrecut atîtea şi atîtea... toatea astea formează o ţesătură simbolică pe care o resimţi chiar dacă nu o poţi desface şi analiza fibră cu fibră.

Toate sînt vremelnice, pînă şi glorioasele şi zgomotoasele imperii, doar lucrătura păianjenului, care pîndeşte mereu îndărătul tuturor faptelor lumii, pare să fie mai consistentă şi mai durabilă. Plasa victorioasă a păianjenului întinsă îndărătul a tot ce s-a întîmplat este dovada incontestabilă a zădărniciei. El aşteaptă răbdător ca să întindă reţeaua neiertătoare a uitării peste tot ce a îndrăznit să tresalte o vreme. Ecleziastul însuşi nu se putea exprima mai sugestiv. Păianjenii paralizează imperiile precum carii macină lemnul.


Dintotdeauna. Ambiţia imperiilor este doar o joacă de copii, numai păianjenul ţese insidios, harnic, statornic, îndărătul lor, fibra trainică a ursitei lor fatalmente nefastă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu