miercuri, 14 februarie 2018

Haikuul zilei -- 14 februarie 2018




mireasma ierbii -
un fluture coboară
pe lama coasei

(Lavana Kray)


Un haiku nu are nevoie de un titlu, dar comentîndu-l îmi permit licența de a-i da unul – candoarea sedusă de jocul cu moartea. Ceea ce sare, cred, și în ochii unui cititor care n-a mai întîlnit acest gen de poem este simplitatea necăutată a textului și evocarea fățișă a două imagini care compun simultan un tablou estival și o alegorie desăvîrșită. Fățișă și totodată discretă, fără comentarii de prisos.

Cuvintele și îmbinarea lor sînt atît de simple încît (poate cu mici retușuri) ar putea fi traduse automat în orice limbă. Sînt modeste și volatile pînă la a se transfigura cu totul în imaginea care devine un desen în tuș sau o stampă japoneză.

Este neîndoielnic că elementele compoziției, fără a minimaliza scena organică în care sînt încadrate, au fost alese pentru simbolismul lor. Fluturele, în zborul său zig-zagat-flușturatec, coboară pe lama coasei sedus de aroma tuturor ierburilor culcate la pămînt de coasă. Asta vedem și, subit, totul alunecă în fabulă. Parfumul este tentație și ispită, fluturele gingășie periclitată, lama coasei însemn și instrument al morții. Dar poate, într-un joc de-a Don Juan, fluturele a mizat pe performanța coasei de a da pe spate toate ierburile.

Imaginea te fascinează, te cucerește. Nu-ți mai poți desprinde nici ochii, nici mintea de la ea. Iar sufletul ți se umple de mireasma fragilă a ierbii și de ciudata preferință a fluturelui.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu