sâmbătă, 28 noiembrie 2020

Haikuul zilei -- 28 noiembrie 2020

 

 

sorbindu-i privirea -

de mult uitat în ceaşcă

ceaiul verde

 

Claudia-Ramona Codău

 

        Se spune că haiku-ul nu este un poem de dragoste. Și nici nu este în sensul acelei poezii declarative și pletorice, care abundă de înflorituri metaforice. Nimeni nu poate să nege însă faptul că poemul de mai sus n-ar fi unul de dragoste. E adevărat, unul care surprinde într-o unică  străfulgerare sindromul iubirii pînă la pierderea de sine.

         Să stai ore-n șir ochi în ochi cu ființa iubită, uitînd de ceaiul care s-a răcit în ceașcă este chiar iubirea, timpul acela divin în care sorbi și ești sorbit de iubire. Absorbit. Absent, captivat de ceva mai presus de ființa ta.

         Tehnic vorbind, poemul se bazează pe un joc de cuvinte și pe o elipsă. A sorbi din priviri nu mai e de mult o metaforă, a devenit o expresie plastică a vorbirii curente. O formulare obiectivă a unor pusee de fascinație. Vorbind despre sorbirea privirii, se poate omite faptul că ceaiul ar fi trebuit sorbit. Și, cu puțină bunăvoință, de mult uitat (cu o virgulă după) poate fi citit și ca de (prea) mult privit (ceaiul a rămas în ceașcă).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu