duminică, 23 februarie 2020

Haikuul zilei -- 23 februarie 2020




vagon părăsit -
pe osii se învârte
doar volbura

Mihai Pascaru



     Poemul pune față-n față două imagini, una a lucrurilor abandonate de civilizația în marșul ei mai mult sau mai puțin triumfal și alta a naturii care-și continuă netulburată aceeași evoluție negrabnică dar eficace. Într-un fel, înrolat în batalioanele progresului, omul ar putea să se uite doar cu dispreț la ceea ce a fost depășit și trecut pe linie moartă. Pe unii însî îi încearcă totuși nostalgia după ceea ce a fost măcar o vreme un simbol glorios al vremilor lăsate în urmă.

     Doar cei din urmă vor simți ceea ce spune volbura care se învîrtejește pe osiile ruginite. Dacă roțile nu se mai învîrt, volbura, răsucindu-se pe ele, vrea să confirme și să întărească impresia de frînare ineluctabilă. Natura a descoperit de mult învîrtirea acaparatoare care blochează definitiv tot ce a scăpat o vreme ritmurilor ei ancestrale. Și îl recuperează învăluindu-l. Și digerîndu-l încetul cu încetul.

     Imaginea pare una gingașă, dar vrejurile volburii sînt cu siguranță niște tentacule neiertătoare. Dacă omul și-a propus să învingă natura, ea este răbdătoare și cînd se ivește prilejul își ia cu prisosință revanșa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu