duminică, 7 ianuarie 2018

Haikuul zilei -- 7 ianuarie 2018 - Haiku clasic



piața pustie –
un fluture de varză
îmi dă tîrcoale

(Șerban Codrin)



        Talentul cititorului este să poată imagina și alege contexte pentru puținele cuvinte oferite de autor. Piața, prin atracția verzei, pare a fi una comercială și nu una urbană în care să intersectează mai multe străzi. Faptul că e pustie ne dă de gîndit. Și de fabulat.

        E clar că astăzi nu e nimeni pentru că e sărbătoare. Autorul, poet oarecum năuc, a uitat să cumpere varză ieri (cum primise însărcinare) și, rușinat, iată-l prezent la prima oră, total derutat că nu e nici neam de varză pe vreo tarabă, necum picior de om. În jurul lui, zburînd cu obișnuitele-i schimbări neașteptate de direcție se învîrte un fluture.

        O să spuneți că varza murată și Crăciunul sînt iarna, de unde fluture atunci? Păi nici nu-i fluture, este un fulg mare de zăpadă sosit în avangarda ninsorii.

        Ce vrea să spună haiku-ul? Simplu, că această ratare este de fapt semnalarea unei șanse nescontate și un îndemn spontan: abandonează (cel puțin pe moment) montajul mercantil (și așa ratat) în care funcționai și bucură-te de fluture sau de ninsoare. Care se asortează perfect cu pustietatea pieții. Și poate cu firea ta zăpăcită ca și el.




Un comentariu: