vineri, 22 decembrie 2017

Haikuul zilei -- 22 decembrie 2017



lămpile stinse –
sub caişii în floare
nopţile albe

(Magda Vlad) 


        Elipsa cea mai importantă în haiku este aceea contextuală. Și lucrul pe care-l caută cititorul, încîntat de subtilitatea textului concentrat, este acest context abia sugerat. Iar dacă nu ne grăbim să alegem pe parcurs unul sau altul dintre contextele la care ne trimite poemul, am putea opta pentru unul care să le înglobeze pe toate cele particulare într-unul mai general, acela amintit de titlul unui volum al lui Șerban Codrin: O sărbătoare a felinarelor stinse. Este în lămpile stinse o aluzie malițioasă la adresa festivităților abuzînd de lumini orgiastice. Există o inversiune în ceea ce notează titlul pomenit: sărbătoarea adevărată este un ritual care evită adaosul decorativ al strălucirilor, care preferă nuanțele în care albul își joacă singur umbrele cochetînd cu întunericul. Luminile sînt stinse pentru a putea admira albul stins (estompat, difuz) al florilor. Paloarea lor delicată și vibratilă.

        Desprea această sărbătoare sățioasă vorbește și haiku-ul lui Șerban Codrin: Merii în floare – / am totul dinainte / pe masa goală. Cel de față alege alt mod de a elogia pomii înfloriți – nesomnul. Contrariile se atrag, se întîlnesc, se suprapun. Ai totul dinainte și, totuși, nu te mai saturi. Contemplarea este fără saț. Nesațul te ține treaz. Nopțile sînt albe molipsindu-se și de la albeața florilor, și de la aceea a insomniilor.


        Fără s-o spună fățiș, poemul vorbește de o sărbătoare. Fără să o facă retoric, recomandă o atitudine. Fără să o pomenească, creează o atmosferă și o emoție.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu