miercuri, 20 decembrie 2017

Haikuul zieli -- 20 decembrie 2017



cais  înflorit -
răzuind noaptea de pe
ceaunul de  tuci

 (Cezar-Florin Ciobîcă)


        Poemul excelează prin simplitate. Prin eleganța formulării, naturalețea și lejeritatea spunerii. Fluența ne abate oarecum atenția de la sensul celor spuse. Imediat ce sîntem însă un pic mai vigilenți, observăm că gerunziul răzuind introduce o acțiune echivocă, lipsită de certitudinea unui agent bine precizat. Cine să fie actantul?

        Și mai atenți, sesizăm paradoxul: răzuirea nu se petrece, cum am fi tentați să credem, noaptea și nu funinginea întărită, negreala, zgura este răzuită de pe ceaun ci chiar noaptea. Eleganța dintîi a poemului, care ne trimitea pe o pistă lejeră dar falsă, devine acum subtilitate provocatoare. Neîndoielnic, ni se propune un agent mai puțin ortodox – caisul înflorit. Întreg poemul intră în derapaj. Imaginile și obiectele fruste – caisul și ceaunul de tuci – se transfigurează. Personajelor din fabula vizuală închipuirea le caută corespondente care să facă față unei viziuni. Înflorirea, desprimăvărarea, lumina cea nouă a florilor de cais ne desprind din obsesia tuciului neguros în care mestecam mămăliga cea de toate zilele și ne redau unei vieți deschise spre miracolul lumii. Ne răzuie albeața de pe ochii încețoșați de presantele și importantele treburi domestice.


        Dacă avem o sprinteneală suplimentară a închipuirii, putem vedea, în final, ceaunul morocănos de tuci acoperit cu o spumă neagră, pe care un aparat de ras Gilette Fusion Power cu mii de flori de cais (pe post de lame de ras) o îndepărtează ușor și elegant. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu